Nieuws

Hoe graag had ik mijn grootmoeder haar levensverhaal laten vertellen. Hoeveel meer had ik begrepen van haar, mijn moeder, mezelf en mijn omgeving.

Mijn vader vond het wat vreemd. Wie was er nu in zijn leven geļnteresseerd? Maar gaandeweg zag ik hem opleven en genieten van de wekelijkse gesprekken. De herinneringen kwamen steeds makkelijker naar boven. Hij werd er opgewekter en spraakzamer door.

Maak een kroniek van uw eigen geschiedenis

De geschiedenis van de Fehrs is in goede aarde gevallen. Binnen een jaar tijd hebben meer dan 2000 mensen de geschiedenis van de doopsgezinde familie De Veer (De Fehrs. Kroniek van een Nederlandse mennonietenfamilie, Altlas 2011) aangeschaft.

Ik heb veel reacties gekregen van lezers, met heel vaak een persoonlijke anekdote over de eigen familiegeschiedenis toegevoegd. Zo werd mij duidelijk wat ik eigenlijk al wist: achter iedere familie, achter ieder mens, schuilt een boeiend verhaal. Daarvoor hoeft men geen vijftien generaties terug te kijken.

Zou het niet geweldig zijn uw eigen levensverhaal voor uw nageslacht op papier te zetten? Misschien heeft u er zelf nooit aan gedacht, maar het moet fantastisch zijn om het leven van je ouders of grootouders in boekvorm beschikbaar te hebben. Weten waar je vandaan komt, door wie je bent gevormd.Vaderlandse geschiedenis op micro-niveau!

Werken aan een levensverhaal blijkt voor ouderen overigens een goede manier om herinneringen - mooie en droevige - weer in een structuur te plaatsen waarbij de moeilijke momenten niet meer geļsoleerd staan en daardoor teveel nadruk krijgen. Praten over vroeger kan eenzame mensen uit hun isolement halen, verbindt hun wereld met die van vandaag.

Ieder leven heeft zijn eigen verhaal, dat het waard is verteld te worden. Samen met u kan ik dit schrijven. Op basis van uw eigen speurwerk, of alleen uw foto’s en herinneringen. Ik kan u helpen verder te zoeken of wat u gevonden heeft op een mooie wijze weer te geven.

Met de printing on demand druktechnieken van vandaag zijn kleine oplages (1 – 400) zeer betaalbaar geworden. U hoeft het er niet meer om te laten. Lijkt het u iets, neem contact op en samen kijken we vrijblijvend naar de mogelijkheden.