Boeken

The Fehrs. Four centuries of Mennonite migration

In het gortdroge noorden van Mexico rijden rijtuigen op onverharde zandwegen. In de koetsjes zitten mannen in tuinbroeken, vrouwen met lange jurken en hoeden. Ze hebben verweerde koppen, heten Wiebe, Klassen en Friesen, en spreken een aan het middeleeuws Nederlands ontleend taaltje.

Het zijn mennonieten, nazaten van Nederlandse wederdopers. Volgelingen van Menno Simons, die in de zestiende eeuw als ketters werden vermoord. Ze weken uit naar Pruisen, vervolgens naar Oekraïne en de prairies van Canada om voorlopig te eindigen in de woestijn van Noord-Mexico.

Deze onbekende Nederlandse geschiedenis komt tot leven bij het lezen van de dramatische lotgevallen van vele generaties van de doopsgezinde familie Fehr. Hun geschiedenis voert terug tot de zestiende-eeuwse Amsterdamse graanhandelaar Gijsbert de Veer.

Een verhaal over jeneverstokers, over boeren, pioniers, autoritaire leiders, drugshandelaren en alcoholverslaafden, maar vooral over een eindeloze zoektocht naar verlossing.

Uitgever: Atlas
ISBN 978 90 450 2001 3
264 blz. 13,4 x 21 cm
Paperback: € 24,95


Siebold en Japan. Zijn leven en werk.
Met Matthi Forrer.

De Duitse arts en wetenschapper Philipp Franz von Siebold (1796-1866) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de westerse wetenschap in Japan, vooral op geneeskundig gebied. Net zo belangrijk is zijn bijdrage aan de westerse kennis over Japan, dat tot 1854 voor de buitenwereld gesloten bleef. Siebold en Japan beschrijft het leven van deze gepassioneerde onderzoeker, wiens liefde voor Japan en haar bevolking resulteerde in diverse etnografische, zoölogische en botanische collecties, ondergebracht in het Museum Volkenkunde, Leiden en Naturalis. Een deel van de collecties zijn zichtbaar in de permanente opstelling in het in 2000 opgerichte museum Sieboldhuis, gehuisvest in Siebolds voormalige woning aan het imposante Leidse Rapenburg.
Ook in het Engels en Japans verkrijgbaar.

Uitgever: Hotei publishing
ISBN 90 74822 27 4
110 blz. 27 x 19 cm
Paperback € 9,95


Madagascar, the red island.   Language: Language Dutch Language English

Jarenlang bleef Madagascar aan het oog van de wereld onttrokken. Maar tegenwoordig weet een toenemende groep reizigers het eiland te vinden.

Opzienbarend is de natuur, die voor 90 procent bestaat uit planten- en dierensoorten die uitsluitend op Madagasacar voorkomen. Minder zichtbaar maar bijzonder interessant zijn de vele rituelen van de bewoners van het land. Madagascar, het rode eiland licht een tip van de sluier en laat de lezer kennismaken met de dikwijls sprankelende feesten die een onderdeel vormen van de herbegrafenis van de doden, het besnijdenisritueel, de kroning van een koning en andere ceremoniën. In de zeven hoofdstukken van dit boek wordt in woord en beeld een schat aan informatie geboden, die grotendeels uitzonderlijk genoemd kan worden. Ruim 300 kleurenfoto's, een gedetailleerde tekst, trefwoorden, registers en talrijke kaarten maken dit boek tot een waardevol naslagwerk.
Nederlandse editie uitverkocht. Wel in het Engels en het Frans verkrijgbaar

Uitgever: Winco Publishing
ISBN 90 802656 3 2
159 blz. 29,5 x 24 cm
Hardback € 31,50


Vuurtorens, lichtschepen en kapen. Nautisch erfgoed van Nederland. Door Peter Kouwenhoven.

Dit boek beschrijft de historische achtergronden van vrijwel alle nog bestaande vuurtorens, lichtschepen, kapen en herkenningspunten bij daglicht in Nederland. Prachtige kleurenfoto's, oude ansichtkaarten, tekeningen en geografische kaarten worden gecombineerd met uitgebreide en boeiende informatie. Nooit eerder is er zo'n compleet beeld geschetst van het nautisch erfgoed van Nederland.
Vuurtorens spreken erg tot de verbeelding. Elke vuurtoren is verbonden met verhalen over scheepvaart en handel, stormvloeden, oorlogen en het steeds weer veranderende werk van de vuurtorenwachters. De meeste van deze bouwwerken zijn ruim een eeuw of zelfs meerdere eeuwen oud en hebben heel wat meegemaakt. Die geschiedenis krijgt ruim aandacht in het boek, waardoor het verleden tot leven komt.
Het boek begint met een uitgebreide beschrijving van de algemene geschiedenis van de kustverlichting en bebakening in Nederland, van de Romeinse tijd tot nu. Per regio en per plaats passeren vervolgens alle bestaande objecten de revue. Bij elk object is een stafkaartje geplaatst met de exacte locatieaanduiding. In kadertjes wordt een beperkte hoeveelheid technische gegevens gepresenteerd: benaming, geografische positie, bouwjaar, ontwerper, lichtkarakter, lichthoogte, monumentenstatus.

Uitgever: Winco Publishing
ISBN: 978-90-802656-4-6
256 blz. 24,5 x 30,5 cm
Hardcover € 45


Dwalen door betoverend heemgroen. Door Ariën Slagt en Arlette Kouwenhoven.

De Amstelveense heemparken zijn eilanden van nostalgie waarin u veel planten uit uw jeugd in de mooiste composities kunt tegenkomen. Slenter door typisch Nederlands waterland met wilgen en riet in De Braak; rust uit in de romantische ʽtuinkamersʼ van het Dr. Jac. P. Thijssepark, waarin bijna verdwenen plantensoorten als Moerashertshooi, Veenbes en Zweedse kornoelje hun verfijnde schoonheid weer volop tonen en bewonder het zeldzame blauwgrasland van het Dr. Koos Landwehrpark, dat ooit de landen rondom onze esdorpen sierde. Geniet - in welk jaargetijde dan ook - van de schoonheid van de Nederlandse flora tijdens uw wandeling in een van deze drie betoverende parken.

Met uitklapbare routekaart.

Uitgever: LM Publishers
ISBN: 978-946022-2726
128 blz. 11,5 x 20 cm
Hardcover € 14,95
Verschijnt 15 December